W ciągu ostatnich kilkunastu lat obserwuje się ogromne, wzrastające wciąż zainteresowanie tematyką ziół i przypraw. Coraz większe jest też zainteresowanie zdrową żywnością.Dzięki prasie, książkom, Internetowi, świadomość kulinarna oraz wiedza dotycząca przyprawiania potraw jest dużo większa aniżeli było to dekady temu. Miłośnicy gotowania nie boją się eksperymentów kulinarnych wprowadzając do swojego menu coraz to nowe smaki z kuchni całego świata.Poradnik składa się z dwóch części. Pierwsza, ogólna część zawiera historię ziół i przypraw, sposoby ich przechowywania, innowację w kuchni, czyli jadalne kwiaty i interesujące skromnym zdaniem autora przepisy. W drugiej, szczegółowej części zawarto około 70 roślin przyprawowych i leczniczych, wraz z opisem ich pozyskiwania, uprawy, suszenia, wykorzystania w kuchni i prozdrowotnego działania. Ponadto do każdej rośliny jest przyporządkowany przepis z jej użyciem. Ostatnia część czyli ciekawostki mają dodatkowo umilić lekturę.
Choć pierwszy zapis o drinku znajdziemy w angielskiej książce kucharskiej z XVI w., to nie ulega wątpliwości, że ojczyzną drinków jest Ameryka, gdzie w 1806 r. pojawiła się pierwsza wzmianka o ,,stymulującym likworze" skomponowanym z...
Zioła i kwiaty nadają potrawom wyjątkowy charakter - risotto z cytryną i miętą nie jest banalnym dodatkiem do mięsa czy ryby, a sałatka z łososiem udekorowana bratkami zamienia się w romantyczną przekąskę. Polecamy przepisy na te i...
Podczas upalnego lata organizm traci dużo wody i domaga się jej ciągłego uzupełniania nic więc dziwnego, że w tym czasie pije się zdecydowanie więcej niż w pozostałych porach roku. Pragnienie można, co prawda, zaspokoić czystą wodą,...
Doskonałe dania z grilla wcale nie muszą ociekać tłuszczem. Nie muszą też być nudne. Zapraszamy do poszukiwań nowych smaków i połączeń, bo nawet z podstawowego zestawu produktów można wyczarować coś wyjątkowego i niepowtarzalnego,...
Kompaktowa, stylowa, nowoczesna kuchnia jest wspaniałym uzupełnieniem każdego pokoju zabaw. Szafka z zamykanymi drzwiczkami.Kuchenka mikrofalowa, piekarnik i lodówka.A do tego kuchenne dźwięki! Kuchenka bulgocze i skwierczy, a gałka nad...
SMOK ZE SMOCZEJ JAMY (The dragon from the dragon's den) to historia żarłocznego Smoka Wawelskiego i Szewczyka Dratewki spisana przez Wandę Chotomską uwielbianą przez dzieci autorkę kilkuset wierszy i bajek. Historię po mistrzowsku...
Wybór problematyki badań został podyktowany zainteresowaniami naukowymi autorki. Celem podjętych analiz było poznanie sytuacji nauczycieli szkół średnich ogólnokształcących w dwudziestoleciu międzywojennym, widzianej z perspektywy...
Prezentowane w pierwszej części receptury dedykujemy zwolennikomsprawdzonych przez pokolenia receptur, a więc tym wszystkim smakoszom,którzy cenią sobie dania dobrze zadomowione w naszej kuchni. Znajdą tu onimnóstwo wybornych pomysłów na...
W "Jej anielskiej kuchni" nie znajdziesz tłustych, ciężkostrawnych i niezdrowych dań. Poznasz niebiańsko lekkie posiłki - zdrowe i pyszne. Pierwsze skrzypce grają świeże warzywa, owoce i zioła, a ryby, chude mięso oraz jajka stanowią...
Jedyne na rynku opracowanie" interakcji ziół z lekami" interakcji ziół z innymi ziołami" zastosowania ziół w traumie i depresji Przy korzystaniu z niezliczonych, jak się okazuje, właściwości roślin warto pamiętać o...
Witaj na stronie księgarni internetowej Idena.pl! Otworzyliśmy ją przede wszystkim z miłości do literatury, którą chcemy się dzielić z innymi.
W naszej ofercie znajdziesz m.in. książki edukacyjne dla dzieci (bajki i baśnie). Dysponujemy także specjalistycznymi książkami logopedycznymi. Skorzystaj z wyszukiwarki – w kilka sekund otrzymasz interesujące Cię propozycje. Wystarczy dodać je do koszyka i czekać na paczkę!
Na Idena.pl ciekawe produkty dla siebie znajdą nastoletni pasjonaci sztuki. Proponujemy szeroki wybór kredek Maped i kredek świecowych Crayola.