A. J. Liebling (1904-1963) twierdził, że sens w życiu mają tylko dwie rzeczy - jedzenie i miłość (w tej kolejności). W Między posiłkami... oddaje się tym dwóm pasjom. Współcześni foodies nie mają szans dorównać mu w sztuce spożycia, a dietetycy z pewnością umieściliby ten tom na liście ksiąg zakazanych. Ilość i różnorodność zjadanych przez Lieblinga mięs, oceniana z dzisiejszej perspektywy, graniczy z absurdem. Jest to jednak przede wszystkim skrząca się lekko sarkastycznym humorem książka opowiadająca o Paryżu, jego mieszkańcach i końcówce fin de sicle'u, której to epoce Liebling oddaje cześć podczas coraz obfitszych uczt.
Z posłowia tłumaczki:
Koledzy z New Yorkera nieraz o świcie zastawali go w redakcyjnej łazience: rozebrany do pasa odprawiał poranne ablucje, po nocy stukania w maszynę. Wszystkiego ciekawy, fantastycznie oczytany, Liebling był gawędziarzem, nie zaś popisującym się, nudnym erudytą. W latach 19261927 pod pretekstem studiów na Sorbonie odbywał własny staż w świetnych, choć zwykle niedrogich restauracjach. Jak pisał James Salter, niczym kawałki wstążek i błyskotki, które sroka przynosi do gniazda, Liebling gromadził rzeczy odrzucone, które niosą emocjonalny ładunek, fragmenty fantastycznego i znikającego miasta, tego samego, które pokochali Hemingway i Gertrude Stein, miasta w latach dwudziestych wyczerpanego po czterech latach krwawej wojny i zmęczonego pomimo ostatecznego zwycięstwa. Twarz miało jeszcze czarującą, ale cera straciła świeżość, a na czole i wokół ust pojawiły się delikatne zmarszczki.
Fragment książki:
W okresie heroicznym, przed pierwszą wojną światową, zdarzali się panie i panowie, którzy oprócz sutego obiadu i wspaniałej kolacji, spożywali jeszcze obfite souper po teatrze albo innych wieczornych rozrywkach. Znałem kilku ostatnich świadków tej epoki, osiemdziesięciolatków, którzy zachowali doskonały apetyt, a dobry humor ich nie opuszczał byli żywotni, uszczypliwi i nie skarżyli się na wrzody, których można się nabawić od zamartwienia się o zdrową dietę ale we Francji nie mieli naśladowców, odkąd lekarze odkryli istnienie ludzkiej wątroby. Od tej pory życie we Francji w coraz większym stopniu kręci się wokół tego organu, a małostkowa ostrożność zastąpiła dawną dezynwolturę; wątroba okazała się ostoją mentalności Maginota.
Anthony Bourdain to człowiek o wielkim apetycie. Niegrzeczny chłopiec kulinariów po ponad dziesięciu latach powraca z kolejną książką kucharską. I robi to w wielkim stylu. W swojej najnowszej książce "Apetyt" skondensował ponad 30 lat...
Tytuł książki, która jest pokłosiem konferencji zorganizowanej z okazji siedemdziesiątych urodzin Jerzego Jarzębskiego, nawiązuje oczywiście do jego Apetytu na przemianę, głośnego zbioru notatek o prozie współczesnej, wydanego w roku...
W Delilandzie wszyscy chcą posmakować sukcesu! Pod nieobecność Spaghetti, która postanowiła wziąć sobie zasłużony dzień wolnego, Pho staje na czele Pasta Cafe. Nie obędzie się bez wpadek, jak przypadkowe sprzedanie restauracji! Czy uda...
W książce La Veganista Nicole Just prezentuje nam ponad 100 różnorodnych, pełnych smaku i nieskomplikowanych przepisów zgodnie ze swoim mottem: Wegańska kuchnia bez wyrzeczeń! Pokazuje, jak bez składników odzwierzęcych przyrządzić...
W roku 2006 po światowym sukcesie Boga urojonego Richard Dawkins stał się ikoną ruchów ateistycznych i sceptycznych. Ten sukces przyćmił nawet jego ważne dokonania naukowe i kluczową rolę, jaką w popularyzacji neodarwinizmu - i szerzej,...
Nietuzinkowy zbiór opowieści skupiających się wokół jedzenia i poznawania smaków. Zawiera oryginalne, zabawne i krótkie historie do przeczytania z dzieckiem o każdej porze dnia.Urocze, zabawne ilustracje, w których wykorzystano technikę...
Do biegu, gotowi, start!Zbliża się Święto Dziękczynienia i corocznyFestiwal Żarłoków. Hania i Smrodek trenują przed zawodami. MUSZĄ wygrać. Haniawierzy, że zdobędzie pierwszą nagrodę: wielkiego, soczystego indyka. Już prawieczuje...
Znacie Popika? To piękny BIAŁY terierek, bardzo zadowolony ze swojego życia. Jednak gdy pewnego dnia Misia zaczyna zachwycać się KOLOROWYMI ptakami, biel nagle przestaje się podobać Popikowi Czuje się taki bezbarwny. Psiak postanawia zdobyć...
Czy czekoladę można pochłaniać bez końca? Tak! Zwłaszcza Gorzką Czekoladę serię literacką o słodkim posmaku z nuta goryczy. Dla miłośników tego rodzaju przyjemności przygotowaliśmy coś zupełnie wyjątkowego limitowaną edycję...
Witaj na stronie księgarni internetowej Idena.pl! Otworzyliśmy ją przede wszystkim z miłości do literatury, którą chcemy się dzielić z innymi.
W naszej ofercie znajdziesz m.in. książki edukacyjne dla dzieci (bajki i baśnie). Dysponujemy także specjalistycznymi książkami logopedycznymi. Skorzystaj z wyszukiwarki – w kilka sekund otrzymasz interesujące Cię propozycje. Wystarczy dodać je do koszyka i czekać na paczkę!
Na Idena.pl ciekawe produkty dla siebie znajdą nastoletni pasjonaci sztuki. Proponujemy szeroki wybór kredek Maped i kredek świecowych Crayola.